Obavezni kalorimetri do 2015Sva domaćinstva koja koristi daljinsko grajanje iz toplana moraće da od 1. januara 2015. godine uvedu kalorimetre, najavljuje ministarka Mihajlović. Na osnovu kalorimetara biće obračunata i naplaćivana utrošena toplotna energija, a država će pomoći u njihovoj nabavci, najavila je ministarka energetike Zorana Mihajlović. U Ministarstvu eneregetike obećavaju da će pomoći toplanama da se spreme za obračun grejanja po utrošku, ali da uspešnost tog posla zavisi od dogovora lokalnih samouprava, toplana i stanara. 

PVC stolarija energetska efikasnost

Ministarka energetike Srbije Zorana Mihajlović je na konferenciji za novinare rekla da fond postoji od 1. januara ove godine i da će za sredstva moći da konkurišu lokalne samouprave, skupštine stanara, domaćinstva i građani.Mihajlovićeva je kazala da će do kraja februara biti rapisan javni poziv za banke koje žele da učestvuju u programu kreditiranja stanovništva za povećanje energetske efikasnosti, a da će lokalne samouprave sa projektima konkuristati kod Ministarstva. Ona je precizirala da će novac moći da se koristi na primer za zamenu prozora, izolaciju, nabavku efikasnijih kotlova za grejanje.

PVC stolarija ušteda energije

Štednja energije - odgovornost države i pojedinca. U našem društvu i dalje vlada nasleđen, a pogrešan stav – da je Srbija bogata energijom i da je energija element socijalne politike, a ne roba.U kojoj meri je ovo netačno pokazuju podaci iz strategije energetskog razvoja Srbije: rezerve kvalitetnih energenata, nafte i gasa, čine manje od 1% u ukupnim bilansnim rezervama Srbije. Ostatak rezervi čini ugalj, i to u najvećoj meri niskokvalitetni lignit, sa čak 92%. Srbija je, dakle, prinuđena da uvozi energente, a sudeći po trendu rasta njihovih cena na svetskom tržištu, rasipanje tako skupog artikla mora da se odrazi na budžet, kako države, tako i svakog pojedinca.