PVC stolarija energetska efikasnost

Ministarka energetike Srbije Zorana Mihajlović je na konferenciji za novinare rekla da fond postoji od 1. januara ove godine i da će za sredstva moći da konkurišu lokalne samouprave, skupštine stanara, domaćinstva i građani.Mihajlovićeva je kazala da će do kraja februara biti rapisan javni poziv za banke koje žele da učestvuju u programu kreditiranja stanovništva za povećanje energetske efikasnosti, a da će lokalne samouprave sa projektima konkuristati kod Ministarstva. Ona je precizirala da će novac moći da se koristi na primer za zamenu prozora, izolaciju, nabavku efikasnijih kotlova za grejanje.

 Predviđeno je da se za stanovništvo obezbede krediti sa subvencionisanim kamatama, a za lokalne samouprave učešće u finansiranju pojedinih mera. Mihajlovićeva je izrazila očekivanje da će u naredne dve godine Ministarstvo uz pomoć fonda povećati energetsku efikasnost u Srbiji za tri odsto. 

"Ovo je početak. Očekujemo da će se u 2015. godini raširiti aktivnosti", kazala je ona. 

 Mihajlovićeva je rekala da se razgovara i sa međunarodnim finansijskim isnstitucijama koje bi obezbedile dodatni novac za finansiranje Fonda. 
Prema programu finansiranja aktivnost i mera unapređenja efikasnog korišćenja energije u 2014. za lokalne samouprave namenjeno je 180 miliona dinara, za građane 100 miliona dinara, a 20 miliona dinara za finansiranje analiza, studija i projektne dokumentacije.
Izvor: BETA