PVC stolarija energetska efikasnostU narednih nekoliko godina država bi preko Uprave za energetsku efikasnost mogla značajno da poboljša neslavnu statistiku energetski neefikasnih stambenih objekata u Srbiji, prema kojoj više od 70 odsto zgrada i kuća nema dobru izolaciju, a čak 40 posto utrošene energije se "izbaci kroz prozor" zbog loše stolarije. 

Takva situacija u značajnoj meri dovodi i do neslavnih rekorda u potrošnji toplotne i električne energije, koja je kod nas tri do četiri puta veća nego u zemljama EU, a stare zgrade su najveći rasipnici energije. Upravo će domaćinstva u tim zgradama, ali i onim novijim, kod kojih se zbog neadekvatne termoizolacije troši više para za grejanje, moći da uz udeo države od 50 posto od potrebnih ulaganja saniraju te nedostatke.

Tako je bar najavila jedan od modela za pomoć građanima ministarka energetike Zorana Mihajlović i na primeru stana od 60 kvadrata pokazala kako bi to u praksi izgledalo.

- Za takav stan za zamenu stolarije potrebno je oko 1.500 evra. Iz Uprave za energetsku efikasnost bespovratno bi došlo 25 odsto, 25 procenata bi trebalo da dođe iz jedinice lokalne samouprave, a 50 procenata (750 evra) od samog domaćinstva. Pored toga država će napraviti i programe za socijalno ugroženo stanovništvo kako bi i ono moglo da zameni stolariju. Želja nam je da Zakon o obnovljivim izvorima energije i izmenjeni Zakon o energetskoj efikasnosti budu spušteni na nivo građana i domaćinstava - navela je Mihajlović.

Na taj nivo će se spustiti odmah nakon usvajanja ovih dokumenata kada će se i sve pojedinosti i modeli o dodeli novca biti precizirani, jer pored ovog, koji je ministarka najavila, u igri su i drugi.

- Drugi model bi bio da građani uzmu novac od toplane, a kroz račun ga vraćaju. To podrazumeva uključivanje lokalnih samouprava kao i podršku toplanama iz fondova međunarodnih institucija. Treći model je da se preko proizvođača opreme za sanaciju zgrada, prozora, vrata, izolacije obezbede povoljni uslovi finansiranja i otplate sredstava - najavljuju iz Ministarstva energetike.

Izvor Kurir.rs 
Ostatak teksta pročitajte OVDE